Friday, August 26, 2011

Home » » Second Batch - Anak Budgie Keluar Sarang

Second Batch - Anak Budgie Keluar Sarang

1. Salam penghujung Ramadhan saya ucapkan kepada rakan-rakan forum, bloggers, FB dan pelayar budgie4u.blogspot.com ini.

2. Agak lama blog saya ini tiada post baru sebab tiada bahan cerita yang menarik untuk dikongsikan. Tetapi, pada hari ini saya ingin merekodkan Second Batch -Anak Budgie yang telah keluar dari sarangnya 2 hari lepas.

3. Buat masa ini baru seekor sahaja yang berjaya keluar sarang, tinggal lagi 2 ekor hanya menunggu hari jer tu.

4. Alhamdulillah, batch kali ini yang survive ialah sebanyak 3 ekor semuanya. Batch yang pertama dahulu hanya 2 ekor sahaja yang menjadi.

5. Eloklah kiranya saya mengimbas kembali performance induk ini yang telah berjaya membesarkan anak-anaknya dengan cemerlang.
Induk: Betina putih pied biru dan jantannya biru (Bertelur dalam NBBK) -First baby 25.05.11, 2nd baby 28.05.2011 (Nampaknya pair ini hanya jadi 2 baby sahaja, Alhamdulillah)

6. Maka masa yang diambil sehingga batch ke-2 ini keluar sarang hanya lebih kurang 14 minggu sahaja :) Ini adalah sesuatu yang amat memberangsangkan. Kesimpulannya budgie ini semakin laju membiaknya sehingga purata 1 batch untuk setiap 2 bulan.

7. Melalui pemerhatian saya, jika boleh budgie ini dilimitkan untuk menjaga 3-4 ekor anak bagi setiap induk bagi menjamin tumbesaran anak-anak yang lebih sempurna dan menjamin kesihatan induk itu sendiri. Jika kuantiti anak itu lebih sedikit lagi bagus kerana anak pun tidak perlu terlalu bersaing untuk mendapatkan makanan. Induk pula tidak terlalu kurus / kehabisan banyak tenaga menjaga anak-anaknya.

8. Kegembiraan menyambut anak-anak budgie ini seiring dengan sambutan hari raya yang akan disambut oleh kita pada minggu hadapan.

9. Semoga kita membekalkan makanan dan minuman yang cukup kepada budgie, LB, tiels dan haiwan kesayangan yang lain sebelum kita pulang ke kampung berhari raya.

10. Gambar berikut ialah Induk Jantan yang setia menanti di depan NBBK! :)


Best regards,

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...