Saturday, June 11, 2011

Home » » Percubaan Pertama; Anak Budgie Tumpang

Percubaan Pertama; Anak Budgie Tumpang

1. Salam malam minggu rakan-rakan sekalian. Post pada kali ini ialah coretan tentang pengalaman saya yang pertama menumpangkan baby budgie kepada induk budgie yang lain.

2. Sebelum ini melalui pembacaan daripada forum-forum, ramai otai-otai budgie berkongsi pengalaman mereka mengenai ibu tumpang ini. Ini sememangnya terpaksa dilakukan untuk menjamin survival baby budgie itu sendiri.

3. Antara syarat-syarat ataupun kriteria yang harus dipertimbangkan sebelum membuat keputusan untuk menumpangkan baby budgie adalah seperti berikut;
a) Ibu budgie yang ingin ditumpang itu mestilah mempunyai baby yang seakan sama besar atau sebaya.
b) Dilarang sama sekali untuk menumpangkan kepada induk yang sedang bertelur.
c) Kelihatan baby budgie yang ke-empat ini terlalu kecil untuk bersaing dengan adik beradik lain untuk mendapat makanan daripada ibu mereka, maka bolehla dipertimbangkan untuk menumpang ke ibu budgie yang mempunyai baby yang setara besarnya.

4. Ini adalah percubaan saya yang pertama, semoga baby tumpang ini dapat belaian kasih sayang yang sewajarnya daripada keluarganya yang baru.

5. Saya akan update kemudian jika percubaan ini benar-benar berjaya atau sebaliknya.

6. Saya amat berbesar hati jika ada dikalangan pelawat blog ini ingin berkongsi pengalaman mereka. Bolehla cerita sikit di ruangan Comment di bawah. Best regards,

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...