Sunday, February 28, 2010

Home » » 2 pasang budgie yang pertama

2 pasang budgie yang pertama

Saya telah membeli 2 pasang budgie yang pertama pada hari Isnin, 15 Februari 2010 daripada 'local breeder' (LB) di Melaka. Sebenarnya bukan mudah untuk menjejaki LB nih. Biasanya lokasinya memang terpencil.

Saya bernasib baik kerana kawan kepada adik saya yang telah membawa kami terus kepada LB tersebut. Walaupun harganya tidaklah terlalu murah, tetapi amat berbaloi dan berpuas hati. Walaupun LB nih ader banyak budgie, bukan mudah pula untuk kami membeli, semacam bermain tarik tali sebabnya LB ni sememangnya amat sayang kepada burung-burungnya.

Pada pemerhatian sayalah, berikut adalah beberapa kelebihan jika kita membeli budgie dari LB jika dibandingkan dengan petshop yang kebanyakannya datang dari Thailand;
01) Saiz budgie yang lebih besar.
02) Budgie lebih sihat dan cergas. Boleh dilihat dengan jelas pada bulunya yang
cantik dan tersusun rapi. Matanya lebih bersinar jernih.
03) Bermacam colour mutation.
04) Tahan lebih lasak.
*05) Yang lebih penting, budgie dari LB almost 100% boleh dibiakkan dengan lebih efisien. Ini kerana, dikatakan budgie dari Thailand ni susah nak biak sebab breeder kat sana sudah kasi mandul sama budgie tu. Budgie local ni pandai jaga anak sebab ia sendri ader experience dibanding kan budgie dari Thailand ada yang menggunakan teknik penetasan telur menggunakan incubator.
Note:
* Yang ini saya masih belum ader pengalaman lagi dalam breeding budgie, apa yang dinytakan adalah berdasarkan soal selidik dengan petshop dan informasi daripada beberapa forum mengenai budgie di MBF, Cari Forum etc.

Oh ya, 2 pair budgie saya umurnya lebih kurang 2 bulan masing2. So, tak tau lagilah bila mereka ni boleh start breeding hehehheeee...apapun just jaga makan minum sebaiknya supaya sihat dan cergas. Best regards,

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...